Vrouw Digitaal Vitaal
Wij zijn dit voorjaar gestart met computervaardigheden aanleren voor vrouwen. We kregen in 2020 een budget toegekend van SPE binnen het speerpunt Arbeid en Zorg voor het project ‘Vrouwen Digitaal Vitaal’. Het project heeft als doel het digitaal vaardig maken van vrouwen. De vrouwen leren tijdens de workshops hoe Microsoft werkt en in Word een cv kunnen opstellen, een motivatiebrief kunnen schrijven, hoe Microsoft Excel werkt, hoe ze gebruik kunnen maken van LinkedIn en hoe je online vacatures kan zoeken. Zodat deze vrouwen goed voorbereid tot de arbeidsmarkt toe kunnen treden.
Bijvoorbeeld, op de bijeenkomst van woensdag 9 mei stond het opstellen van een cv en motivatiebrief centraal. Hierbij leren de deelnemers hoe ze gebruik moeten maken van Microsoft Word. Meer dan de helft van de vrouwen heeft het programma nog nooit eerder gebruikt. Trainster Samira geeft aan dat dit geen probleem is. Je moet gewoon veel oefenen, maar je hoeft geen studie te volgen om het te begrijpen. Ze legt vervolgens uit hoe je het lint in Word moet zien als je etui waar je alles uit kan halen. De vrouwen gaan vervolgens kijken welke opties er allemaal in het lint te vinden zijn.
Samira vertelt dat het hebben van een basis cv en een basis motivatiebrief belangrijk is. Wanneer je deze met alle basisinformatie over jezelf hebt, dan wordt solliciteren een stuk makkelijker. Deze basis kan je namelijk voor elke sollicitatie net ietsjes aanpassen met de kwaliteiten die je hebt en nodig hebt voor de functie.
De trainster leest algemene kwaliteiten voor en de vrouwen nemen deze over in Word. Zo leren ze typen en gebruik te maken van alle functies, maar moeten ze tegelijkertijd nadenken over hoe ze zichzelf zouden omschrijven. Op je cv kan je deze kwaliteiten neerzetten om jezelf te omschrijven en in je motivatiebrief kan je hier dan een toelichting op geven. Samira legt uit dat het ook belangrijk is om goed na te denken over je minder goede eigenschappen en hoe je hier iets positiefs van kan maken. Het kan zijn dat terugkomt tijdens het sollicitatiegesprek.
‘’Ja in een vacature staan ook de kwaliteiten of eisen die je moet hebben. Het is belangrijk om deze goed te lezen. Dat weet ik wel. Word snap ik alleen niet.’’
Naast dat de vrouwen nu leren hoe ze met Word om kunnen gaan is het ook belangrijk dat de vrouwen leren over welke kwaliteiten en ervaring ze beschikken. Zo geven de vrouwen aan niet te weten dat je al je certificaten en vrijwilligerswerk op je cv kan zetten. Ineens realiseren de vrouwen dat ze meer ervaring hebben dan gedacht.
Ook stellen de deelnemers vragen over hoe je mensen aanspreekt in je brief. Als tip krijgen ze mee: doe onderzoek naar wat voor een bedrijf het is. Bij formele en informele bedrijven heersen andere normen en dat is goed om te weten. Zo kan je bijvoorbeeld ook bepalen wat je aan kan naar een sollicitatie.
Ten slotte mag één van de deelneemsters haar motivatiebrief voorlezen. Deze had ze vooraf aan de bijeenkomst al gemaakt. Als feedback krijgt ze te horen dat er veel dure woorden in staan. Het is slim om het taalgebruik aan te passen, zodat je dichterbij jezelf blijft en geen verwachtingen schept die je niet waar kan maken tijdens je sollicitatiegesprek.
Stichting Prachtvrouw biedt de vrouwen tijdens de bijeenkomst de mogelijkheid om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en aan de slag te gaan met hun ambities om te werken. Zo vormt dit project een eerste stap naar financiële zelfstandigheid.